Voor wie een Doula?

 

Voor wie een doula?

 

Een doula zal waardevol zijn voor iedere zwangere vrouw (en haar partner) ! Als doula biedt ik zwangerschaps- en (continue)geboorte-begeleiding aan iedere vrouw die daar behoefte aan heeft.

Zeker voor een vrouw die haar eerdere bevalling(en) als niet goed of als traumatisch heeft ervaren, en er voor kiest om het deze keer anders te doen.

Een doula is ook van onschatbare waarde voor de vrouw die voor het eerst zwanger is en gaat bevallen.

Omdat zij vaak niet weet wat ze kan verwachten, is ze zich ook niet bewust van de mogelijkheden die ze zelf heeft om in te zetten tijdens een bevalling.

Het is juist zo belangrijk is om goed geinformeerd te zijn, en op basis daarvan je keuzes te maken over het eventuele verloop van de bevalling. Alsnog is het goed om een open houding te hebben wat betreft het geboorteproces, omdat je nu eenmaal sommige omstandigheden niet naar je hand kunt zetten.

Als de barende vrouw ontspannen is, en vertrouwen heeft in het proces, geldt dit meestal voor de partner ook.

En dit zal zeker ook weer doorwerken in het geboorteproces en naar de baby. Een doula schept (zover en waar mogelijk) de goede omstandigheden waardoor de vrouw zich totaal aan het geboorte proces kan overgeven.

Onderzoek wijst uit dat de ondersteuning van een doula positief effect kan hebben. Zo kan de kans op eventuele complicaties kleiner zijn, kan de duur van de bevalling korter zijn en er kan minder behoefte zijn aan pijnbestrijding.

Extra redenen om een doula in te schakelen:

- als er geen partner bij de bevalling aanwezig is,

- bij angst voor pijn bij de bevalling,

- eerdere negatieve ervaringen,

- indien je moeite hebt met ontspannen

- wanneer je continue ondersteuning wilt.

Wetenschappelijk bewezen :

Ondersteuning van de barende

is het krachtigste middel om

het verloop van de ontsluitingsfase

gunstig te beïnvloeden....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved